Wat je moet weten over stalen binnendeuren

 In Stalen deur

Als je erover denkt om stalen deuren te laten plaatsen, dan is het goed om meer te weten over de verschillende soorten deuren. In dit artikel leggen we de belangrijkste verschillen uit.

We beginnen echter even met het begrip ‘stalen binnendeur‘.  In de regel worden hiermee deuren bedoeld met een stalen ‘frame’ – ofwel kozijn – waarin glas is aangebracht.

Natuurlijk zijn er ook stalen deuren die volledig zijn gemaakt van staal. Deze deuren zijn echter minder courant en daarom richten wij ons op dit artikel op deuren mét glas. Het kozijn van een stalen deur is bijna onverwoestbaar, en heeft een hele lange levensduur. Naast deze voordelen is de unieke en robuuste uitstraling een veel gehoorde reden om te kiezen voor stalen binnendeuren.

Mét glas

Dit type stalen deur is erg gewild. Het past in verschillende interieurtypen, en zeker ook in de hedendaagse industriële look. We onderscheiden:

Stalen scharnierdeur

Een stalen scharnierdeur is als een ‘gewone’ deur. De deur valt in een kozijn en draait op scharnieren. Deze scharnieren kunnen zowel zichtbaar als niet-zichtbaar worden gemaakt. Je spreekt dan respectievelijk van geijkte of verdekte scharnieren. Het gewicht van een stalen deur is als vanzelfsprekend een stuk groter dan normale deuren. Het openen / dichtdoen gaat dan zwaarder. Ook kan het gewicht van de deur trillingen veroorzaken wanneer een scharnierdeur te hard wordt dichtgedaan. Om die redenen wordt er ook vaak gekozen voor een taatsdeur.

We hebben hier een aantal voorbeelden van stalen deuren en aanvullende informatie.

Taatsdeur

In tegenstelling tot een scharnierdeur, kan een taatsdeur twee kanten op draaien. De deur draait op twee draaipunten; een op de vloer en een in het plafond. Taatsdeuren worden ook pivotdeuren genoemd.

Een taatsdeur voelt relatief licht aan. Ook zal de deur nooit in zijn kozijn ‘knallen’ omdat deze dan doordraait. Je kunt de deur na door de opening te zijn gelopen, gewoon loslaten. De deur valt terug in de juiste stand.

Voor voorbeelden van taatsdeuren en uitleg over de mogelijkheden, ga naar de pagina taatsdeur.

Stalen schuifdeur

Een schuifdeur kan een uitstekende oplossing zijn wanneer er onvoldoende zwaairuimte is voor een gewone deur of wanneer er efficiënt moet worden omgesprongen met de ruimte. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een schuifdeur omdat je dat heel mooi vindt.

Een schuifdeur werkt met een rail en wieltjes waardoor deze soepel en licht een en weer te bewegen is. Het railsysteem kan worden weggewerkt of zichtbaar gehouden worden. Een voordeel is dat een schuifdeur ook open gezet kan worden, waardoor je ruimtes aan elkaar verbindt. En als het nodig is, tegen warmteverlies, voor privacy of tegen geluid, dan kan de deur worden gesloten.

Op de pagina schuifdeuren lees je meer informatie.